7 Aralık 2017 Perşembe

GÖRÜŞ

“Erinç, hayatta ne oluyorsa buna ilişkin görüşümüz eksiğiyle odur” * demiş hayli safra atmış olduğu sırf bu sözden belli olan biri (Charlotte Joko Beck, Amerikalı bir Zen hocası imiş).

Görüşü olmak.

En fazla yanlış anlaşılan, kötü kullanılan, tıkanıklık ve çatışmaya yol açan, pahallıya patlayan yaygın varsayımların başlarındadır herhalde.

Pusula, tahliye sandalı, yangın merdiveni, neşter, kulüp rozeti, üniforma, sancak, el bombası, çürük yumurta gibi işlevler yüklenen, Hakikat! iddiası ile ölümcül hale gelebilen, haddini, yerini nadiren bilen bir iyelik hali.

Dünyaya ardından baktığımız, ne kadar berrak olduğuna inansak da doğası gereği opak olmak zorunda olan kalın cam.

Görüşleri kenara çekip hayata çırılçıplak çıktığım anlar, Charlotte Joko Beck’in dediğini lafsız-görüşsüz ilk elden yaşıyorum.

Sadece olan.

Sevinç.

Erinç.

*
Çevirime döndüm. Kaldığım yerden açtığım sayfada şu vardı:

Kısmen yalanlardan mamul bir dünyamız var. Sözünü ettiğim, paylaştığımız, yarattığımız dünya. Bunu daha iyi anlayabilmek için yalanın ne olduğunu anlamamız gerekiyor. Yalan, gerçeğin çarpıtılmasıdır. Çocukluğumuzdan beri her şeyi çarpıttık zira zihinlerimizle algılıyor, her şeyi bilgimizin süzgecinden geçiriyor ve algıladığımıza her türlü yargı ve görüş ekliyoruz. Böylece bize dünyada neler olduğu, kim olduğumuz veya neden burada olduğumuza ilişkin sorular sorulduğunda her çeşit cevabımız mevcut ama bunların tümü çarpıtmalarımıza dayanıyor. Yegane doğru cevap 'bilmiyorum'dur. Kesinlikle söyleyebileceğimiz tek şey 'Tüm bildiğim var olduğum'dur.


Bunun ötesinde söylediğimiz her şey bir çarpıtmadır çünkü gerçeğin ne olduğunu açıklamak için sözleri kullanmamız gerekiyor. Bildiğimiz bütün dil (bunun hangisi olduğunun bir önemi yoktur) ancak insanların her bir harf, her bir kelime, her bir cümle üzerinde mutabık kaldığı ölçüde geçerlidir. Dolayısıyla görelidir. Oysa hakiki gerçek göreli değildir, onun için de sözlerle hiçbir zaman ifade edilemez. Söz gerçeği yalnızca çarpıtır.”

----


“Joy is exactly what’s happening, minus our opinion of it.”

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder