30 Temmuz 2014 Çarşamba

BİR RESİM



Bu fotografı doğu Akdeniz’de büyücek bir koyda çektim. Balta girmemiş orman duygusu veren bayram kalabalığının orta yerinde. Uzanmış güneşlenen bikinili kadın karesine, tam deklanşöre basarken haşemalı bir başkası girdi. Resmi bu resim yapan da o oldu.

8-10 sene öncesinden bu yıla kadar kapalılar, diğer koya açılan kuytu bir koycuğu kendilerinin ilan etmişti. Buraya kendi erkekleri dahil erkek girmeyecekti! Yarattıkları fiili duruma karşı çıkanlardan dayak yiyen bile oldu –babam da dövülmekten yaşı sayesinde kurtulmuştu. İtirazlar bastırıldı, zamanla durum, hoş karşılanmasa da kanıksanıp normalleşti.

Açıkların yeri geniş doğu koyuydu. Ötekilerin erkekleri de buradaydı. Gözlerine bayram ettirdikleri tıslarcasına söylenip duruyordu. Derken bu koyun uzak ucunda, balıkçı barınağının sığlığında tek tük haşemalı belirdi. Çoğalıp yayıldılar.

Sonunda açıklarla kapalılar (yumurtayı yuvarlak tarafından kıranlarla sivri tarafından kıranlar) birbirine karıştı. Haremlik koycuğa gerek kalmadı.

Örtünme biçimlerine yüklenerek çarpıştırılan anlamlardan, bu anlamlara yüklenerek sivrilen (ve ilik ile kemik kadar içselleştirilip özdeşleşilen, can-kan pahasına savunulup dayatılacak hale gelen) değerlerin sürtüşmesinden yükselip arşı tutmuş kıvılcımlar dağıldı.

Bikinili ile haşemalı, dönüşümün kim bilir nasıl olacak sonraki anına kadar aynı kareye sığabildi.

*

(Fotografın adına Yatay ve dikey demiştim. Ama fizikteki tanımıyla Atalet/Süredurum da olabilir pekala: “Durmakta olan cisimlerin durma istemine, hareket etmekte olan cisimlerin hareket etme istemine eylemsizlik ya da atalet denir.”)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder