2 Nisan 2012 Pazartesi

BEYİN NAKLİ

Bir arkadaşımın, beyni bozulanı onarılana dek verdikleri daha gelişmiş beyinli kiralık şirket arabasıyla yaşadıklarını kahkahalarla okudum.

Kuşatıldığımız tüm o pek beyinli şeyler.. Akılları bizimkileri çoktan aşmaya başlamış nesneler. Sahip olmak için gösterilen yollardan edinilmiş paraları basmanın yeterli olduğu başkalarının ürünleri. Kendimizinki yerine geçenler. Hayatımızı soyut düşüncenin bir ucu ruhsallığa giden kendi içindeki bütünlüğü yerine ellerimizin, ayaklarımızın altındaki somut aletlerin kaprisli bir hızla çeşitlenen elektronik, dijital işleyişi (çokça da işlemeyişi) ile dolduruşumuz.

Birbirimizin burnuna gururla dayayarak, yüklenmiş en yeni app.’leriyle hava attığımız akıllı telefonlar, türlü türlü alet edevat, arabalar..

İnsanın yapabileceği gibi nakış misali işlemeyi, özümseyip kendi harmanını çıkarmayı henüz beceremediğinden “bilgiyi” saymadaki yeni yeni becerileriyle yetinip beceren bizmişiz gibi böbürlendiğimiz bilgisayarlar.

Akıllanmaları sanki bizim akılsızlaşmamıza koşut giden nesnelerin yükselişi.

Kendi kanımız, canımızdan gelme çocuklarla yaşadığımıza yakın bir benimsemeyle bağırlarımıza basışımız: Onlar kadar akıllı olamayışımızın belli belirsiz mahcubiyetine karışan ama yine de sahip olmanın gururu.

Beyinlerimizin, parmaklarımız-kulaklarımız-gözlerimizin bu cansız uzantılarına akışı.

.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder