3 Eylül 2016 Cumartesi

MATRIX

“Matrix bir sistemdir Neo. Bu sistem bizim düşmanımızdır. Ama sistemin içindeyken etrafına baktığında ne görüyorsun? İşadamları, öğretmenler, avukatlar, marangozlar. Kurtarmaya çalıştığımız insanların zihinleri. Ama biz bunu başarana kadar bu insanlar sistemin parçası olarak kalmaya devam edecek, bu da onları düşman ediyor. Çoğunun serbest kalmaya hazır olmadığını bilmelisin. Büyük bir kısmı sistemle öyle özdeşleşmiş, bağımlısı olmuş ki onu korumak için savaşmaktan bile kaçınmazlar.”

Paul Craig Roberts bu alıntıyı, ağır propaganda yorganı altında ülkelerine dair hiç sorgulanmamış ön kabulleriyle mutlu mesud uyuyan Amerikalılar için yapıyor. Aslında Matrix, örülen-ördüğümüz, sonra da içine hapsolduğumuz, gücümüz yetiyorsa onunla kalmayıp elimize geçeni de hapsetmeye baktığımız tüm gerçeklik ağlarının simgesi.

Matrix, zihin. (Budistlerin Samsara dediği belki.)

*
Alışkanlıklarımız, bağımlılıklarımız da birer Matrix değil mi?

İnsan dipten dibe bunların geçiciliğini bilerek yaşadığında geride bırakarak yola devam etmek zor olmuyor. Yaşarken ne kadar sıkıca bağlı olursa olsun, vakti geldiğinde iyi bir denizci düğümü gibi bir hamlede çözüp açıyor.

Sigara böyle geride kaldı. Hiçbir zaman alışkanlık olmamış alkol, sosyalleşmenin parçası bile olmaktan böyle uzaklaşıyor.

Derken sıra artık renk, çeşni olmaktan çıkıp yorucu, bölücü bir uyaran arsızlığı, enerji tüketici gibi algılamaya başladığım Facebook’a geldi.

Kendime arada bir bırak değişsin diye hatırlatırım. Bir şeyin geçmek üzere olduğunun sinyallerini yok bilip dört elle, inatla sürdürmeye çalışma. Çözülsün, açılsın, karşılıklı alışverişiniz için şükranını sun, yoluna devam et.

*
Sitede üst üste yenilenen evler arasında tek tük kendi haline terk edilmiş yarı harabe var. Önlerinden gelip geçerken gözüm kabararak verandaların zeminini çatlatan topraktan fışkıran filizlere takıldığında dolaysız bir heyecan duyduğumu şimdi ayrımsıyorum.

Topraktan gelen toprağa karışıyor. Doğa kendinin olanı geri alıyor. Matrix’in içe çöküşü değil mi bu?

O iddialı, gösterişli evler.. Hammaddenin, yaşam enerjisinin şimdi var-şimdi yok tezahürlerinden ibaret.


Aslolan “toprak” ve onun da derunundaki. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder