3 Mart 2022 Perşembe

BIRAK AÇIK KALSIN

Mark Twain, “Gazete okumazsan habersiz kalırsın. Okursan da yanlış bilgilenirsin” demiş.

Neyi nasıl okuyorum?

Sadece girdilere bakar, nasıl’ını ihmal edersem alıştığım yollardan alıştığım sonuçları çıkarmaktan başka bir şey elde edebilir miyim?

Haber, bilgi, yorum diye aldıklarımızın çoğu ezberlerimize su taşımak için seçtiklerimiz ya da o kadarına bile zahmet etmeyip önümüze gelenle yetindiğimiz olmuyor mu?

Kendimi dürtmediğimde bu yola eğilimim beni alıp götürüyor.

*

Açık kalan sorulara tahammülümüz düşük. Onları kuşkuya yer bırakmayan bir kesinlikle yanıtlamak rahatlatıcı. Tanımların şaplak kadar hızlı ve isabetli olması. Kim haklı kim haksız, iyi ne kötü ne. İhanet? Kahramanlık?

Ama noktayı koymak bakışı, kavrayışı öldürmek demek. Olana değil, kafamdaki vesikalığa bakmak.

Olan’da siyah ile beyaz durmaksızın iç içe geçiyor, birbirinin yerini alıyor, başka perspektiflerle, zamanla öyle görünürken tam tersine dönüyor.

Girdilerin ucu bucağı yok. Onların bir kısmı kapalı kapılar ardında dönenler. Bunların bir kısmına zamanla erişebilsek de büyük bir bölümü hep erişimimiz dışında kalmaya mahkum. Oysa cevabımızı izlediğimiz medya, dahil olduğumuz akım tarafından adımıza cımbızla seçilmişlerle yapıştırmakta duraksamıyoruz.

*

Ukrayna’da can kaybı artıyor. Sebep Rusya deyip geçiyoruz. Kim haklı kim haksız, ne yapılmalı ne yapılmamalı, bunları geçerek soruyorum. Can kaybı iki taraflı bir şey değil mi? Şiddete şiddetle karşılık verilmesinden doğmaz mı? Can kaybını durdurmak için silah yardımı yapmak ne anlama gelir?

Uğruna can verilecek özgürlük nedir? Ne kadarı gerçekleşen ne kadarı yanılsama kalan bir vaattir?

Eğilimli olduğum karşılıklara direnerek sorularımı askıya alıyorum.

Bu beni hiç değilse “kötüyü” hep dışımda bulmaktan, ruh aklamaktan, şiddet ya da tohumları, potansiyeli için dönüp kendime bakmaktan kaçınmaktan, başkalarını taşlarken doğruluğuma inancımı pekiştirmenin şehvetinden uzaklaştırıyor. Kuşkuya, kımıl kımıl bir gerçeklik algısına yaklaştırıyor ama yine de bırak soruların açık kalsın diyorum.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder