20 Haziran 2021 Pazar

2 METAFOR

Her olayın iki kulpu olur demiş Epiktetos. “Bunlardan biri taşıyıcıdır, diğeri değil. Kardeşiniz size karşı bir kusur işlerse bunu hatasının kulpundan kavramayın. Çünkü bu kulp durumu yerinden kaldırmaz. Diğer kulpu kullanın; onun kardeşiniz olduğu, birlikte yetiştiğiniz olgusunu. O zaman taşıyıcı kulpu kavramış olursunuz.”

*

En kolayı uzak durmak. Canını sıktı sıkacak insanlardan, durumlardan, olaylardan. Hiç bulaşmamak, muhatap olmamak, maruz kalmamak. Selameti mesafede bulmak. Basıldığında havalara sıçradığın, köpürdüğün, aşağıladığın, aşağılandığın, baş edememenin sancısını çektiğin düğmelerini el altından çekmek.

E, kaçtığın şey burnunda biterse ne yapacaksın?

Dudaklarını büze büze zerrece umurunda olmadığın bir dünyadan beklediğin saygı, hassasiyet vd.ini bir yana bırakmasan da çok bol tutacaksın. Diyelim 20 desibelle rahatsız oluyorsan 70’e kadar çıkacaksın. Sigaraydı, mangaldı, kokulardan, içki sofrası müziğinden, bilumum insan gürültüsünden huylanmanı eteklerini çamurdan kaldırır gibi yukarılara çekeceksin.

Mesafe bıraktıkça bedenine tam oturmuş beklentilerini tadil edip bunlarla içine bir sen daha alacak bol bir entari biçeceksin.

Havadar, rahat.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder