17 Ocak 2021 Pazar

MERAKLISI İÇİN DARBELER KİTABI

Murat Yetkin’in Meraklısı için dizisinden entrikalar ve casuslar ardından son çıkan darbeler kitabını açtım ve bitirmeden elimden bırakamadım.


Murat Yetkin keşke tekil bir örnek, neredeyse istisna olmaktan çıksa da dengeleyici bir akımın temsilcisi olsa derken iç geçirdiğim bir gazetecilik anlayışını bozulmadan, yılmadan sürdürüyor.

Olgular, bağlantılar ve açığa çıkarma, yani haber gazeteciliği yapıyor. Baskın olanın tersi, yani olguları hazır fikirlere, sloganlara uydurmak olduğu, haberin değil, görüşün (bolca da önyargının) öne çıktığı bir ortamda gerçekten ender bir örnek.

Mecazlarımızı tıptan seçecek olursak estetik cerrahinin alıp yürüdüğü yerde onunki anatomistlik.

Anlamaktan önce -çoğu zaman anlamak yerine- fikir sahibi olunan bir kültürde pek makbul değil belki ama tam da olgulara, belgelenmiş saklı bağlantılara ve bunların götürdüğü perspektiflere merak ve ihtiyaç duyanlara esaslı bir belge Meraklısı İçin Darbeler Kitabı.

Kapsamlı bir araştırma, birikim ve gazetecilik geçmişinin filtresinden geçirilmiş, çapağı çamurundan, paraziti gürültüsünden (ve hafızanın çarpıtıcılığından) arındırılmış yakın tarih.

Sıradan insanın anca kafasına düzenli olarak balyoz indirilen figüran rolüne çıkabildiğini ortaya bütün çıplaklığıyla koyan kıyasıya bir iç-dış iktidar savaşları tarihi.

Dolayısıyla ne kadar dinamikse o kadar iç kapayıcı.

Ama işte ustalık, böyle bir yakın tarihi (tıpkı dizinin diğer kitaplarında olduğu gibi) hiç aksamayan bir sürükleyicilikle okutması.

Bunda yazarlık yeteneği kadar, “vay canına!” dedirten sunduğu, kafamdaki resimleri sorgulatan yapboz parçaları da rol oynuyor.

İç dinamikleri bir yana bırakıp her şeyi dış güçlere bağlama adetimiz, toprağı bırakıp tohuma odaklanırken, Murat, bakışımızı asıl toprağa yöneltmenin, kendimize bir bakmanın gereğini de kitap boyunca bir leitmotif olarak duyuruyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder