16 Aralık 2015 Çarşamba

KOZA




Boydan boya mekanda Koza’nın altında, yanında, berisindeyim.

Çözgüsü gergin, atkısı gevşek, bir uçtan diğerine uzanıyor, duvardan süzülüyor.



Hangi anındayım? Büyük bir güçle, kararlılıkla başlamış, sürmekte mi? Beni içine almak üzere etrafımda mı örülmekte?

Yoksa buraya kadar mı? Kapanacakken kapanamayan, kapanamayacak bir koza mı bu?



Gerilim ve gevşekliğin/gevşemenin, irade ve teslimiyetin, çizilmiş yolu izlemeyle bırakmanın, kapalı ile açığın dinamik dengesini görüyor, hissediyorum. Koza, mekanla ilişkimi soru üzerine soruyla kuruyor.

İçinde miyim, dışında mı?



Ve beni dışarıdan içeriye geçiriyor.

Ya içimdeki koza-lar? Bunların ardından dokunduklarım? Onlardan çıkarabildiklerim?.. Neye hizmet ediyor? Hapis mi edici, olumlu oluşumları mı koruyucu?

Etrafıma örülen tek bir işle Defne yine yapacağını yapıyor, bu kez beni/izleyiciyi eserin herhangi bir anı, parçası haline getirip buradan gidebileceğim kadar uzaklara gitmeye bırakıyor.

İzleyici, koza ve hayatındaki karşılıkları ile enine boyuna yüzleşebilir ya da çok şeye olduğu gibi şöyle bir bakış atıp çıkabilir. Koza ikisine de açık; ilkinde örülmeyi sürdürmeye yeterli enerji o gergin çözgülerde hazır bekliyor. Atkıları ise şöyle bir uğrayıp çıkanı hiç sıkmadan yoluna bırakacak kadar gevşek.

Seçim sizin.



Defne Tesal, hele bu çağdaki bir genç yaş için şaşırtıcı bir sabır ve sebatla donanmış bir sanatçı. Yaratıcılığı etrafına duru, dingin kararlılığıyla ördüğü kozalardan kim bilir daha nice böyle esaslı işler çıkaracak.

*
Koza sergisi 22 Ocak’a kadar görülebilir, içine düşülebilir.

Anel İş Merkezi, Saray Mah. Site Yolu Caddesi, No:5/4 34768 Ümraniye / İstanbul

1 yorum: