12 Ağustos 2019 Pazartesi

KULAĞA SABAH TERBİYESİ


Sabahları bahçenin olanca yeşilinden süzülerek küçük eve gürül gürül akan yaz ışığıyla kalkıyorum.

İlk işim bilgisayarın, ardından pek akıllı telefonun başına -ama hayırlı bir iş için- oturmak oluyor: 20-30 dakikalık müzik eğitimi, kulak terbiyesi.

İki define buldum.

Udemy’den müzik teorisi kursu. Sıfırdan armoni bilgisinin içlerine ilerleyen 174 bölüm halinde. Her bölüm 3-12 dakika arası sürüyor. Hocası Jason Allen genç bir öğretim görevlisi. İngilizce ama istenirse transkripti de mevcut. Son derece anlaşılır. Ufacık adımlarla da gayet kolay sindirilir.

İkincisi ritim çalıştırıcı bir uygulama. Kulak işi olduğundan hiç nota bilmeseniz de başlatıp yola koyulabilirsiniz. Hatta belki nota değerlerini ritimden başlayarak sökebilmek mümkün ve (iş başlı başına iyi dinlemeye dayanacağından) daha esaslı bir kulak terbiyesidir. Demo faslından sonra satın almak gerekiyor. 33 lira! Sırf ritim kulağımı hale yola sokması için hoca tutmayı düşünürken çalıştırıcıların en isabetlisi, sabırlısı, dakiğini şuncacık bir ücretle cebime atmak tam bir bayramlık oldu!

Dakikada 60 vuruş ile başlıyor. (İyi bir nabız ölçüsü olduğu için gayet uygun bir tempo.) Bir ölçü çalıp size tekrarlatıyor (ekranın herhangi bir yerine parmak ucunuzla dokunuyorsunuz). Hatasız bir süre sonra tempoyu yükseltiyor, teklerseniz yeniden düşürüyor. Bir faslı iyice oturtmadan ilerletmiyor. En zorlandığım şeylerden olan çeşitli değerdeki sus’lar iki hafta dolmadan çocuk oyuncağı haline geldi. Senkoplar üstesinden rahat gelinir oldu. (Daha sonra yazılısını gördüğünüz tempoyu “okutmaya” geçiyor.)

Bunlar işin teknik faslı ve asıl terbiye olanın yanında handiyse ikincil.

İnsanın döne döne öğrenmesi gerekeni bir de böyle öğretiyor: DİNLEMEYİ! (Müziğin yarısı yapmak/çalmak ise kalanı dinlemek değil mi?)

Dinle-anla-yap.

Yap-şöyle böyle anla-belki dinle’den ne kadar farklı!

Sabırsızlığın, kaçırma telaşının ne kadar sağır ve monoton bir temposu olduğunu gösteriyor. Yanı başında akıp giden ne kadar nüanslıysa o kadar bıçaktan kaçan kurbanlık kopmuşluğunda olduğunu.

KOŞ-KOŞ-KOŞ. Hayır. Dur ve dinle. DUY. Öyle giriş.

En alengirli ritimde bile soluk alabileceğin boşluklar olduğunu. Kastıkça katılıp kalırken rahatladıkça akıp gideceğini. Telaş kör bir iradenin kamçısı iken anı yakalayan bir kulağın mevcut ile dansa benzediğini 33 lira gibi gülünç bir ücrete gösteriyor.

Her gün 20-30 dakikayı nelere vermiyoruz? Bu da araya kaynamaması için sabah -üstelik yaz ışığı kadar taze bir algı ile- ilk iş yaptıklarımdan edindiklerimin aynı gülünçlükte zaman bedeli.

Kazançlıyım!



Müzik teorisi kursu:


Ritim çalıştırıcı


Android için:


iPhone için:


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder