8 Temmuz 2012 Pazar

DOLDURMA BEYİT

“Çok gülüyorum. Higgs bozonu bulundu ya, haberlerde ‘evren hakkındaki bilgimiz büyük bir hamle yaptı’ türünden şeyler söyleniyor, valla benim bilgimde pek bir değişiklik olmadı! Seinfeld'in spor taraftarları hakkında dediği gibi: ‘Kazandık! diye bağırıyorlar. Yok canım. Onlar kazandı, siz seyrettiniz!’ İnsanlık şöyle akıllı, böyle becerikli filan diye böbürleniyoruz ama 8 milyarın belki milyonda birinin aklından istifade ediyoruz. ”

“Bozon.. Çok haklısın. İnsanat, futbol taraftarı mantığıyla (mantıksızlığıyla) kendine pay çıkarıyor. Öte yandan, bu milyonda/milyarda bir gerçeği doğanın bir denemeyi tutturabilmesi için bol kepçeden müsvedde çıkarma mekanizmasıyla da uyumlu. Biz tek bir spermin eş marifeti ürünleriyiz ama onun bu işi de akıp giden milyonlarcası ile mümkün olmuş. Ya da haplar. Mikroskobik bir iki zerresi yeterli ama bu şekilde hedefe ulaşamayacağından etrafına kendinin kaç katı yastık malzeme dolduruyorlar. Divan şiirinde de var bu: Doldurma beyit. Şiirin özü (aktif maddesi) bir iki dize. Haiku kültürü yabancımız olduğundan lafı uzatabilmek için kalanına gelsin doldurma beyitler.

Yani geri kalan bizler, mantarın yetiştiği kuytu-nemli ortam gibi bir destek hizmeti veriyoruz. Ya da elbise askısı gibi. Öyle bir şeyler. Ama tabii bu, nemli kuytuluğun tutup da ben mantarım! diye böbürlenmesindeki saçmalığı pek ortadan kaldırmıyor.”

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder